top of page

3 suggesties voor meer opflakkerende vlammetjes en minder burn-outs.


Meer voelen, beter begrijpen en sneller ondernemen is de boodschap. Maar we zijn vaak te ambitieus en leggen soms verkeerde klemtonen.

Een nieuw jaar, een gezond jaar

31 december klokslag middernacht omarmden we de mensen die we graag, zeer graag zien en beloofden we luidop of fluisterend in elkaars oor dat 2018 sprankelend, spetterend én vooral beter zal zijn dan het voorbije jaar. Op de kast thuis staan rijen kerst- en nieuwjaarskaartjes die ons, naast algemene wensen, vooral ook een goede gezondheid toewensen.

Minder kilo’s en meer bewegen

We weten het allemaal. We kunnen er niet om heen. Een goede gezondheid is van vitaal belang. En daarom worden nieuwe loopschoenen gekocht, ambitieuze trainingsschema’s opgesteld...

We dromen mogelijks om dit jaar die Mont Ventoux te beklimmen, een kleine marathon te lopen … en we kopen een paar verantwoorde kookboeken…

Onze vertaalslag van gezondheid is vaak zeer fysiek. Misschien wel iets te fysiek en daardoor te eenzijdig?

We zijn zeer ambitieus en waarschijnlijk tot mislukken gedoemd

Een te fysieke focus én de vaststelling: Quasi al onze goede voornemens plannen we in onze vrije tijd. Het meest schaarse goed dat we hebben. Die tijd die vaak als eerste steeds opnieuw onder druk komt te staan gaan we nog extra belasten met grootse plannen…

De kans is groot dat die goede voornemens ons een nieuwe vorm van stress gaan bezorgen (of we kappen er gewoon mee na een paar weken). Onze goede voornemens zijn al gedoemd tot mislukken !?

Een goede gezondheid is ook gelukkig werken

Onze meeste tijd besteden we aan werken. We zijn meer op het werk dan thuis. We hebben meer werk dan vrije tijd... Hoe we ons op het werk voelen bepaalt dus in grote mate hoe we ons in het leven voelen.

Maar wie heeft in zijn lijstje van voornemens iets staan dat werkgerelateerd is ...

En ik heb het dan niet over dingen zoals … “ik zou wat minder moeten werken” of “ik mag mij niet zo laten leven”… Die zijn veel te vaag. Neen, ik heb het over meer concrete en actiegerichte voornemens zoals onze loopschema’s, onze uitgeschreven diëten, die weloverwogen aankoop van nieuwe loopschoenen …

Onze drie suggesties voor een gelukkig(er) en gezond 2018

1. Wees eerlijk met jezelf

‘Waar ben ik mee bezig’ en ‘Doe ik het graag’? Twee vragen die we ons elke dag moeten stellen.

Françoise en ik hebben ons ook voorgenomen elkaar regelmatig te challengen over wat we doen en hoe we ons daarbij voelen.

Maar voelen zonder begrijpen is vrij zinloos. Vandaar …

2. Bij jezelf op de sofa

Eerlijk zijn is één ding. Kritisch naar jezelf kijken is een ander ding. Durf je zelf in vraag te stellen. Ook als het niet goed gaat of het gevoel niet lekker zit.

Zoek eerst bij jezelf, vertrek vanuit jezelf in plaats van de werkcontext, collega’s … als startpunt te nemen. Het is immers gemakkelijk en verleidelijk om (vooral) onze context te blameren. En weet dat het gemakkelijker is om jezelf te veranderen dan de wereld om je heen.

Maar begrijpen zonder actie is vrij zinloos. Vandaar …

3. Verspil jouw eigen tijd niet

Blijf niet hangen in een net. Wanneer jij je niet goed of optimaal voelt, onderneem iets. Spreek met anderen, laat je coachen, neem ontslag, solliciteer, verleg je grenzen!

Maar blijf a.u.b niet plakken. Het is zonde van de tijd en je komt er letterlijk en figuurlijk geen stap mee verder.

En hoe zit het met jou?

  • Heb je vooral fysieke voornemens?

  • Ben je ook bijna in de val getrapt om alle ambities in jouw vrije tijd te stoppen?

  • Heb jij concrete plannen of acties die het werken beter, aangenamer, duurzamer kunnen maken?

Laat van je horen. Aarzel niet en kruip in je pen!

- - - -

Extra info over HIP-Consult

HIP-Consult is een HR analyse- en inspiratiebureau.

Naast het helpen van bedrijven met het in kaart brengen en aanpakken van werknemersgeluk voeren we elk jaar het grote ‘werknemersgelukonderzoek’ uit. Daarin bevragen we de werknemer in zijn relatie tot z’n werkgever, z’n leidinggevende, z’n werkomgeving en de interne communicatie. Het volledige onderzoeksrapport is nu online verkrijgbaar voor slechts 300€ (i.p.v. 795€). Eind maart 2018 komt de nieuwe meting. Meer informatie https://www.hip-consult.com/de-hip-kennisknobbel

· Het onderzoek was een online survey bij een representatieve steekproef van de actieve bevolking tussen 18 en 65 jaar

· Het veldwerk vond plaats tussen 27 april en 9 mei 2017, respondenten werden gerekruteerd via het panel van Toluna

· In totaal werden n=1035 actieve Belgen bevraagd

· De steekproef werd gecontroleerd op representativiteit naar geslacht, leeftijd, taal en opleidingsniveau, volgens de Golden Standard van het CIM

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page